Sunday, September 6, 2009

Ayam Panggang Ramadhan istimewa



Resepi mudah di bulan puasa

Bahan-bahan:

Ayam (thigh)
Madu
Italian spicy herbs
Oyster sauce
Olive oil
Sedikit butter
Lada hitam
Kentang utk side dish

Cara-caranya:

1. Gaul ayam bersama semua bahan di atas dan cucuk2 guna garfu supaya bahan meresap ke dalam ayam
2. Perap selama 1-2 jam
3. Masak dalam oven, api atas bawah, 180 degree, 25-30 minit atau sehingga ayam masak
4. Siap utk di hidang

Friday, September 4, 2009

Salmon with Lemon Sauce


Agak lama tidak update. Bz dgn exam. Sepanjang bulan ramadhan di perantaun, mmg ada la masak sikit2. Yelah, org bujang kt M'sia survive punya lah sbb ada bazaar ramadhan. Sini mana nk cari?Terpaksala masak sedap2 sendiri. Hehehe. Ok, resepi kali ini di adaptasi dr yani @ MyResepi. Di ubah suai sikit je.

Bahan-Bahan

1-2 keping salmon fillet (di buang kulit)
1 sudu besar butter/margerine
1-2biji lemon/limau (perah dan ambil jus)
2 sudu kecil tepung jagung
3 sudu besar tepung
3 sudu besar olive oil/minyak sunflower (minyak biasa pon bole)
sedikit garam
sedikit lada hitam
sedikit italian herbs (xde pon x pe)
Sedikit air

Cara-caranya

1. Salmon di bersihkan dan di salut dgn tepung, garam dan lada hitam sedikit.
2. Panaskan 2 sudu besar olive oil di atas kuali.
3. Masukkan salmon. Goreng sehingga masak. Ketika di goreng2 dan dibalik2 kan..bole tabur italian herbs dan lada hitam lg.
4. Bila dah masak angkat dan ketepikan. Make sure jgn biarkn minyak hangus sbb nk guna utk buat sos pula.
5. Minyak yg lebih tu, masukkan lg 1 sudu olive oil, butter, lemon jus dan sedikit air.
6. Biar sampai mendidih. Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung utk pekatkan sos.
7. Bila dah agak2 pekat, dah jd cam sos tu, tutup api dan tuang atas salmon. Sedia untuk dihidang. Sedap!!!!


Anggaran hidangan..berbeza mengikut individu
Hidangan: 1-2 orang bujang je
Masa penyediaan: 10 minit
Masa memasak: 25 minit (goreng ikan pastu masak sos)

DJ FooDsie   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP