Thursday, June 18, 2009

Puding Caramel




Maaf gmbr di atas tidak begitu lawa. Terlupa mengambil gambar ketika puding masih elok. Hehehe. Ok, this is another simple pudding recipe but mostly ppl will make mistake when making the caramel syrup. Telebih hangus plak. Hehehe. Got some tips..juz read below. U can found the same recipe from myresipi.com n many more

Bahan-bahan:

3 biji telur
2 biji kuning telur
2-3 titik esen vanilla (utk hilangkan bau telur)
400ml susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus (atau m'ikut suka..x nk manis leh kurangkan)

Bahan-bahan utk caramel syrup/gula hangus:

5 sudu besar gula halus
2 sudu besar air

Cara-caranya:

1. Mula2 skali kita sediakan caramel kita.
2. Masukkan gula dan 1 sudu air ke dlm periuk dan panaskan dgn api yg sederhana. Jangan di kacau.
3. Bila gula dah mula perang masukkan lagi 1 sudu air dan kacau sikit2.
4. Bila dah btl2 perang dan semua gula cair angkat dan tuang dlm loyang dan ketepikan.
5. Dalam periuk yg baru, panaskan susu tetapi jgn sampai mendidih dan ketepikan.
6. Masukkan telur,kuning telur dan gula. Kacau perlahan2. Klu dikacau kuat2 (dipukul) telur akan berbuih dan buih itu akan menyebabkn puding jd berlubang2.Tp klu x kisah byk lubang sbb rasa sm je..x pe la
7. Masukkan susu ke dalam adunan telur td dan esen vanila dan gaul sebati.
8. Masukkan ke dalam loyang yg berisi caramel (no.4). tutup loyang dgn aluminium foil.
9. Kukus dgn api sederhana dalam masa 30 minit.
10. Boleh juga di bakar dlm oven dgn menggunakan teknik bran-marie. Sapa nk tau..sila google or leh tanya saya ye..hehehe..

0 comments:

DJ FooDsie   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP