Wednesday, October 21, 2009

Som tam versi sabah




Resepi versi sabah sbb di buat di sabah dan bukannya som tam asli thailand :P
Som tam asli thai biasanya di tambah betik muda dan lain2 lg. Maaf, gmbr di ambil setelah selesai makan :)


Bahan-Bahan:


2 biji mangga manila muda (atau apa jenis mangga pun boleh)
4-6 biji cili padi (ikut suka)
2 biji cili merah
sedikit udang kering
sedikit belacan
sedikit sos ikan/sos nam pla
sedikit gula


Cara-Caranya:

1. Kisar cili padi, cili merah, sedikit air dan juga belacan (biar agak kasar sedikit)
2. Kemudian kisar udang kering (juga jgn halus sgt)
3. Parut mangga atau hiris halus2.
4. Gaul mangga bersama sos ikan, gula, udang kering dan bahan kisar cili.
5. Siap. Boleh di letak kacang atau sayur2 yg lain spt lobak atau tomato.

2 comments:

Una Persona

Dj, mama zaty cakap, somtam xperlu letak belacan, letak kacang tanah goreng, air limau nipis, air asam jawa sikit, bawang putih yang ditumbuk, kacang panjang. Confirm sedap meletup!

pesanan khas dari: anak thai.hihihi!

Ad's mom

hahaha. tau2..itu versi ori thailand. Tp ni versi sabah. hahahaha. Tp saya sdh rindu mahu blk penang...mau mkn char kuew teow sedap...n nk blk kampung gak...makcik dj yg siam ada buka kedai makan.sodap!!

DJ FooDsie   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP