Saturday, March 7, 2009

Nasi Ayam


Nasi Ayam djfi

Ayam
Bahan-bahan
1 ekor ayam di potong sederhana besar
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 inci halia
1 batang serai
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar madu

Cara-cara
1.Ayam di rebus separuh masak bersama dengan sedikit halia
2.air rebusan di simpan untuk memasak nasi dan sup.
3.Halia,serai dan bawang di kisar halus.
4.Gaulkan bahan kisar bersama dengan ayam, kicap , sos tiram dan madu.
5.Perap seketika atau beberapa jam
6.Kemudian ayam bolehla di goreng atau pun di bakar (200 celcius, 30 minit)
7.Lebihan perap ayam di goreng dan di jadikan sos kicap nasi ayam

Nasi Ayam
Bahan-bahan
4 cawan beras
9 cawan air rebusan ayam
2 sudu makan butter
3 biji cengkih
3 ulas bawang merah
1 biji halia di hiris halus
sedikit kunyit

Cara-caranya
1. Basuh beras
2. Goreng cengkih, halia dan bawang bersama2 dan masukkan ke dalam periuk nasi
3. Masukkan butter, air rebusan ayam dan biar mendidih terlebih dahulu.
4. Kemudian baru masukkan beras dan sedikit sahaja kunyit.
5. Kacau selalu agar rata dan tidak jelantah

Sup Ayam
Bahan-Bahan
Lebihan air rebusan ayam
Perencah sup bunjut/stok ayam
Sedikit rempah sup (x de pon x pe0
Sedikit halia
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cengkih
Daun sup
Minyak
Garam

Cara-caranya
1. bawang di hiris halus/di kisar
2. Goreng dalam periuk bersama dengan rempah sup, cengkih dan halia
3. Masukkan air rebusan ayam, stok ayam/sup bunjut
4. Masukkan garam seccukup rasa dan biar hingga mendidih
5. Jika suka boleh bubuh kentang, saderi dan daun sup

Sambal Nasi Ayam
Bahan-bahan
5 biji cili merah
4 ulas bawang putih
1 sudu makan cuka
2 cm halia
sedikit garam, air

Cara-caranya
1. Kisar cili, halia dan bawang putih bersama
2. Masak di atas periuk. Masukkan sedikit garam, air dan cuka
3. Biar hingga mendidih dan angkat

Nasi ayam dihidangkan bersama dengan ayam, sup ayam, salad, tomato, timun, sos kicap dan sos sambal ayam.

Anggaran hidangan..berbeza mengikut individu
Hidangan: 4-5 orang
Masa penyediaan & Memasak: 1-2 jam

DJ FooDsie   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP