Saturday, March 7, 2009

Sambal Kerang (Mussel)

Mussel dalam Bahasa Melayu apa ya?Saya hampir terlupa. Baiklah setelah lama meninggalkan blog yg dah berhabuk ini..apa kata kita tgk resepi yg ini.

Bahan A
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia (x letak pun x pe)

Bahan B
250gm kerang/mussel/apa2 jenis ikut suka
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kicap
Sedikit garam (jika perlu..tetapi kicap dan sos tiram mmg dah masin)
Sedikit minyak

Cara-caranya:
Bahan A di kisar hingga halus.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Masukkan Bahan A dan masak sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan sos tiram dan sedikit kicap(kicap ni dlm 4 titik je...jgn byk2)
Masukkan kerang dan angkat pabila kerang dah masak.

Anggaran hidangan..berbeza mengikut individu
Hidangan: 4 orang
Masa penyediaan: 15 minit (kupas bawang - buang biji cili kering- kisar - etc)
Masa memasak: 10 minit (jgn terlalu lama sbb kerang msk kejap je0

DJ FooDsie   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP