Saturday, February 7, 2009

Daging Masak Lada Hitam


Seperti biasa..versi simple..

Bahan-bahan:
500gm Daging
1/2 inci halia di hiris kecil(ikut suka)
3 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1 labu bawang besar (hiris tp jgn nipis)
1 tbsp (sudu besar) oyster sauce
1 tbsp (sudu besar) tepung jagung (corn starch)
1 tsp (sudu kecil) serbuk lada hitam
3 tsp (sudu kecil) kicap masin
3 biji cili padi
1 batang carrot (jika suka-di potong pjg)
Minyak untuk menumis
Air
Garam secukup rasa

Cara-Caranya:
Daging di potong halus dan di rebus untuk melembutkannya. (Tak nak rebus pun x apa tetapi lmbt la masak nnt dan takut daging liat!)
Untuk lebih enak bole peram daging bersama2 dgn lada hitam dan kicap semalaman tp x de masa so teruskn memasak. Hehehe.

Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumis bawang merah dan bawang putih yg telah ditumbuk sehingga naik bau.Masukkan halia.
Masukkan daging, kicap, lada hitam, oyster sauce dan air.
Biarkan sehingga daging empuk. Kacau selalu dan tambah air jika agak kering.
Setelah agak empuk, masukkan carrot dan cili padi dan akhir skali bawang besar.
Masukkan garam tetapi biasanya kicap dah masin...
Letakkan air tepung jagung (tepung jagung + air) utk memekatkan kuah. Lebih kurang 3 ke 4 sudu kecil air jagung. Bila dah agak pekat, angkat dan hidangkan bersama nasi.


Hidangan: 5 orang

0 comments:

DJ FooDsie   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP